Megvalósult tevékenységek

I.alkalom

Az EFOP-5.2.2-17-2017-00080 azonosító számú, Együttműködések a szomszédos országokbeli fiatalokkal az Egri Norma Alapítvány szervezésében elnevezésű projekt keretén belül megvalósult az első hálózatépítéssel kapcsolatos tevékenység. A meghívottak között voltak hazai és külhoni ifjúságpolitikai szakemberek.

A tevékenység célja az, hogy olyan ifjúságpolitikával foglalkozó szakemberekkel, illetve szervezetekkel kerüljünk kapcsolatba, akik aktívan részt tudnak venni a projekt megvalósításában, illetve a csapat bővítése is cél nemzetközi szinten. A rendezvényen a külföldi partnerek mellett képviseltette magát a Heves Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztálya, az Eger Ifi Pont és az Új Nemzedék Közösségi Tér is. A projektelem során átbeszélésre kerültek azok a potenciális szervezetek, akiket a későbbiek során bevonhatunk a munkába. A partnerek és a szakértők megállapodtak abban, hogy a soron következő alkalmakra új szakértőket és szervezeteket keresnek és megvizsgálják a becsatornázási lehetőségeket.


II. alkalom

Az EFOP-5.2.2-17-2017-00080 azonosító számú, Együttműködések a szomszédos országokbeli fiatalokkal az Egri Norma Alapítvány szervezésében elnevezésű projekt keretén belül megvalósult a második hálózatépítéssel kapcsolatos tevékenység. A meghívottak között voltak hazai és külhoni ifjúságpolitikai szakemberek.

Ez alkalommal a partnerszervezetek beszámoltak arról, hogy milyen ifjúsággal foglalkozó alapítványokkal, szervezetekkel működnek együtt, ezidáig hogyan segítették egymás munkáját. A közös adatbázis elkészítéséhez megadták a fent említett ifjúságpolitikában tevékenykedő csoportok, szakemberek nevét, elérhetőségét, tevékenységi körüket. A csapat bővítése és a kapcsolati háló feltérképezése a cél, nemcsak hazánkban, de a határon túl is.


III. alkalom

Az EFOP-5.2.2-17-2017-00080 azonosító számú, Együttműködések a szomszédos országokbeli fiatalokkal az Egri Norma Alapítvány szervezésében elnevezésű projekt keretén belül megvalósult a harmadik hálózatépítéssel kapcsolatos tevékenység. A meghívottak között voltak hazai és külhoni ifjúságpolitikai szakemberek.

Ezen alkalom során a Zöld Nap Egyesület számolt be arról, hogy milyen új kapcsolatokat építettek ki és, hogy ezeket hogyan lehetne a projekt során hasznosítani. A partner zömében Európai Uniós pályázatok révén működtek együtt görög, örmény, magyar, grúz, spanyol és portugál fiatalokkal. Ezen felül Balogh Krisztina, egy a Felsővárosban (Eger) működő nonprofit szervezet képviselője számolt be a kapcsolatépítési módszereikről. 


IV. alkalom

Az EFOP-5.2.2-17-2017-00080 azonosító számú, Együttműködések a szomszédos országokbeli fiatalokkal az Egri Norma Alapítvány szervezésében elnevezésű projekt keretén belül megvalósult a negyedik hálózatépítéssel kapcsolatos tevékenység. A meghívottak között voltak hazai és külhoni ifjúságpolitikai szakemberek.

A program során Miszné Mestellér Zsuzsanna tartott előadást a Heves Megyei Europe Direct Információs Iroda tevékenységéről. Részletes tájékoztatta a megjelenteket a munkájukról és bemutatta a partnereiket. A Heves Megyei Europe Direct Információs Pont uniós témakörben kölcsönözhető könyvekkel, kiadványokkal, prospektusokkal, ingyenes internet hozzáféréssel áll az érdeklődők rendelkezésére. Az iroda kiemelt feladatai közé tartozik előadások, rendezvények szervezése, információ nyújtása az Európai Unióról, illetve információs standok működtetése a megyében megrendezésre kerülő rendezvényeken.


 

I. alkalom

Helyszín: Nyíregyháza, Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar

Résztvevők:

 • Nyíregyháza Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal
 • Nyíregyházi Ifjúsági Kerekasztal
 • Nyíregyházi Család- és Gyermekjóléti Központ
 • Új Nemzedék Közösségi Tér
 • Human-Net Alapítvány
 • Szocio-Társ Alapítvány
 • Budapest ELTE
 • Budapest CEU
 • EURES Heves Megyei Kormányhivatal

A tanulmányutak célja az, hogy az ifjúságpolitika területén minél több szakembert megszólítsunk, széles körű tapasztalatokat gyűjtsünk. A tevékenység további célja, hogy ezen tudás alapján kutatást készítsünk az elvándorlás okairól, de főként a lehetséges, alkalmazandó megoldásokról. Ehhez a gondolathoz nyújtott segítséget a számos, különböző területről érkezett szakember hozzáértése, véleménye, tapasztalata.

Az Egri Norma Alapítvány projekt-ismertetője után a megjelent szakemberek megosztották az adott területen szerzett tapasztalataikat. Összeségében elmondható, hogy elsődleges problémaként a negatív motiváció jelenik meg az álláskereső, pályakezdő fiatalok körében. A képzett réteg elhagyja a várost (Nyíregyháza) és A Debrecen- Miskolc – Budapest vonalon helyezkedik el. Felmerült a fiatalokhoz szóló elérés nehézsége és a motiváltság elégtelensége is, valamint az őket célzó programokon való gyér részvételi szándék is. Szó esett arról is, hogy habár a fiataloknak bőven adódik lehetőségük, arra, hogy piacképes szakmát szerezzenek és kompetenciájukat fejlesszék, a későbbiekben problémák merülnek fel a munkamoráljukat illetően. Továbbá az is elmondható, hogy leginkább fizetésbéli elvárásaik akadályozzák őket a munkaerőpiaci elhelyezkedésükben.


II. alkalom

Helyszín: Debrecen, Ifjúsági Ház

Résztvevők:

 • Új Nemzedék
 • Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzat
 • Debrecen, Ifjúsági Ház
 • Lépéselőny Közhasznú Egyesület
 • Civil Információs Centrum
 • Felsőoktatási Kollégiumok Szövetsége

Az EFOP-5.2.2 számú „Együttműködések a szomszédos országokbeli fiatalokkal az Egri Norma Alapítvány szervezésében” elnevezésű projekt keretén belül sor került a második tanulmányútra (Debrecen).

Ezen alkalom során is helyi szakembereket kértünk fel, hogy ismertessék velünk a helyi (Debrecen) sajátosságokat és osszák meg velünk a tapasztalataikat. A szakemberek kiemelték, hogy a városban több olyan sikeres program is van (Fészek program, Esély Otthon pályázat, "Gondoskodó és Élhető" város, Bursa Hungarica, Civis Talentum ösztöndíjak), ami arra hivatott, hogy a fiatalokat a településen tartsák. Kiemelték, hogy ez csak abban az esetben működhet, ha a szektorok együttműködnek egymással. Elmondásuk szerint Debrecenben ez megvalósul és ennek köszönhetően a fiatalok szívesen maradnak a városban. 


III. alkalom

Helyszín: Miskolc, Célpont Közösségi Tér

Résztvevők:

 • Háromkő Egyesület
 • Esély és Részvétel Közhasznú Egyesület
 • Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Civil Információs Centrum
 • Új Nemzedék
 • Magyar Cserkészszövetség

Tanulmányutunk következő állomása Miskolc volt. A fő kérdésfelvetés úgy fogalmazódott meg, hogy a munkaerőpiaci megtartó erőn kívül milyen ifjúságpolitikai irányt lehetne venni?

Válaszként elsőként került említésre a közösségépítés, a helyi kötődést, identitástudat erősítését célzó programok szervezése. Elhangzott, hogy bár a 2013-ig tartó erőteljes kivándorlás 2017-re megállni látszott és a visszavándorlás lassan megindult, a fiatalok mégsem a szülővárosukat választották a letelepedésre. A résztvevők kiemelték, hogy olyan vezető személyiségekre van szükség akik hitelesek és a fiatalok felnéznek rájuk. Ezzel kapcsolatban vita indult arról, hogy kit lehet hiteles szakembernek nevezni. Többen úgy látták, hogy 40 éves kor felett már nem meggyőző a segítő, később, vagy nehezen nyílnak meg a fiatalok számukra. Ebben természetesen ütköztek a vélemények és a tapasztalatok. Az is felmerült, hogy a szakemberképzésre sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetni. A résztvevő szakemberek viszont abban egyet értettek, hogy megfelelő bizalmi viszony kialakításával lehet hatni a fiatalokra.


IV. alkalom

Helyszín: Salgótarján, Ifjúsági Iroda

Résztvevők:

 • Nógrád megyei Civil Információs Centrum
 • Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzat
 • Salgótarjáni Civilekért Egyesület
 • Promeritum Alapítvány
 • Civil Foglalkoztatásért Alapítvány
 • Új Palócország Egyesület
 • Alternatív Ismeretterjesztő Egyesület

A Salgótarjánban megjelent szakemberek széles körből kerültek ki, mégis jól ismerték egymást, mivel évek óta dolgoznak együtt. A beszélgetés során elmondták, hogy Salgótarjánban az egyik a legrosszabb a helyzet az elvándorlást illetően. Készült korábban egy felmérés, ahol a fiatalok 90%-a érettségi után el akarja hagyni a várost. A szakemberek azt is elmondták, hogy a fiatalok nem térnek vissza a városba. Felsőfokú tanulmányaik miatt elhagyják a várost, majd többségük külföldre megy dolgozni. A szakemberek ezt említették az egyik legkomolyabb problémaként, hogy a városban nincs felsőoktatási intézmény.

A város vezetése próbálja csökkenteni a fiatalok elvándorlását. Kialakítottak egy ösztöndíjrendszert, amivel támogatni tudják a fiatalokat. Amennyiben rendelkeznek tanulói jogviszonnyal és jó tanulmányi eredményük van, pénzbeli segítséget kapnak. Ezen felül lakhatási támogatást is nyújtanak a Salgótarjánban dolgozó fiataloknak (apartmanok biztosítása szociális alapon).


V. alkalom

Helyszín: Szolnok, CONTACT MKSZ székhelye

Résztvevők:

 • Cserekör Egyesület
 • Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság
 • Zöld Nap Egyesület
 • Miért Ne Alapítvány
 • CONTACT MKSZ

Szolnokon megjelent szakemberek beszámoltak a város helyzetéről és megosztották velünk a véleményüket és tapasztalataikat. A városban van munkalehetőség, de a fizetések a szakemberek szerint nem versenyképesek. Úgy látják, hogy a fiataloknak nincs elindulási lehetőségük. További problémának látják azt, hogy egyre kevesebben jelentkeznek a felsőoktatásba, annak ellenére, hogy kiváló infrastruktúrával rendelkezik.  A jelenlegi hallgatók száma is alacsony (kb. 400-500 fő). A szakemberek továbbá arról is beszéltek, hogy a szülők nem tudnak a pályaorientációban segíteni gyermekeiknek, célként “csak” a gimnáziumi érettségi lebeg előttük, de ezután nincsenek további tervek információ hiányában. A tanulmányút során meglátogattunk egy tanodát is, ahol a fő motiváció a fiatalok-sokszor perifériára szorult roma-szemléletformálása, mentorálása.


 

I. alkalom

EFOP-5.2.2-17-2017-00080 azonosító számú, Együttműködések a szomszédos országokbeli fiatalokkal az Egri Norma Alapítvány szervezésében elnevezésű projekt keretén belül valósult meg az első műhelymunka. A meghívottak között voltak hazai és külhoni ifjúságpolitikai szakemberek.

Az első műhelymunka során alapítványunk által ismertetésre került a projekt felépítése, megismerkedtek egymással az együttműködő szervezetek, illetve ismertetésre került a projekt legfőbb célitűzése is. A megjelentek között párbeszéd indult arról, hogy a megjelent szakemberek hogyan tudnak bekapcsolódni a témába, a saját szűkebb értelemben vett szakterületük megismertetésével. Szó esett arról, hogy hogyan lehet a döntéshozókat és az ifjúságot közelebb hozni, érzékenyíteni egymáshoz. Továbbá arról is szó volt, hogy miképpen lehet motiválni, aktivizálni a fiatalokat, az őket közvetlenül érintő kérdésekben, úgy, mint pályaválasztás, elhelyezkedés, életvezetés stb.


II. alkalom

EFOP-5.2.2-17-2017-00080 azonosító számú, Együttműködések a szomszédos országokbeli fiatalokkal az Egri Norma Alapítvány szervezésében elnevezésű projekt keretén belül valósult meg a második műhelymunka. A meghívottak között megtalálhatóak voltak hazai és külhoni ifjúságpolitikai szakemberek.

A II. alkalom célja az volt, hogy a megjelentek megismerkedjenek az együttműködő szervezetekkel, fő profiljukkal, megosszák egymással a tapasztalataikat, begyűjtsék a jó gyakorlatokat, illetve meghatározásra kerültek a kutatás során kiemelendő területek. A szervezetek képviselői megosztották a résztvevőkkel tapasztalataikat melyek részletesen átbeszélésre és összehasonlításra kerültek a helyi viszonyokkal. A programelem végére meghatározásra kerültek a kiemelendő kutatási területek.

Kiemelendő területek:

 • Identitástudat erősítése
 • Tehetséggondozás
 • Pályaválasztás
 • Közösségépítés
 • Ösztöndíjak
 • Kommunikációs tréningek (idegen nyelven is)
 • Életvezetési Tanácsadás
 • Szexuális Felvilágosítás
 • Generációs különbségek áthidalása
 • Család, szociális háttér szerepe, hatása
 • Tematikus táborok Művészetek bevonása
 • Önkéntesség
 • Nyelvoktatás fontossága
 • Természetvédelem, környezettudatosság
 • Prevenció (egészségügyi)
 • A fiatalokat célzó, elérő programok a fesztiválokon
 • Előadások szervezése, ikonok, példaképek közelebb hozása
 • Már sikeres, fiatal vállalkozók bevonása (élettörténet)

III.alkalom

AEFOP-5.2.2-17-2017-00080 azonosító számú, Együttműködések a szomszédos országokbeli fiatalokkal az Egri Norma Alapítvány szervezésében elnevezésű projekt keretén belül valósult meg a harmadik műhelymunka. A meghívottak között megtalálhatóak voltak hazai és külhoni ifjúságpolitikai szakemberek.

műhelymunka első részében az Egri Norma Alapítvány szakmai vezetője ismertette a projekt felépítését, felsorolta a programban résztvevő külhoni szervezeteket, majd felvetette a projekt legfőbb célkitűzését-miszerint a külhoni, illetve hazai szakemberek megosztanák a tapasztalataikat az érintett területen, példaértékű, adaptálható, jól hasznosítható gyakorlatokat, ötleteket gyűjtenének az együttműködés során.

Ezután az újonnan bevont partner bemutatkozó előadására került sor. Beszámoltak főbb tevékenységi köreikről, eseményeikről, munkájukról. A Kárpátaljai Magyar Vállalkozók Szövetsége (KMVSz), a Kárpátalján élő magyar vállalkozók gazdasági és szociális érdekeit képviselő társadalmi szervezet. A Szövetség célja, a kárpátaljai magyarság gazdasági életének fellendítése, Ukrajna gazdaságába történő integrálása, megőrizve annak sajátosságait. Feladatai közé tartozik munkahelyek teremtése, szakemberképzés, szakmai konferenciák szervezése, a vállalkozók munkájához szükséges modern technológia beszerzése, információs központ létrehozása, a szövetség tagjai által megtermelt termékek értékesítésének elősegítése, pénzügyi alap létrehozása.


IV. alkalom

EFOP-5.2.2-17-2017-00080 azonosító számú, Együttműködések a szomszédos országokbeli fiatalokkal az Egri Norma Alapítvány szervezésében elnevezésű projekt keretén belül valósult meg a negyedik műhelymunka. A meghívottak között megtalálhatóak voltak hazai és külhoni ifjúságpolitikai szakemberek.

A műhelymunka során a partnerszervezetek megismerték a kutatás célját és felépítését.  Az Egri Norma Alapítvány szakmai vezetője ismertette a pontos kutatási témát, annak előzményeit, a kutatásra vonatkozó kardinális lépéseket a projekt során, úgy mint: a kutatás céljának megismertetése, módszerei (kérdőív, mélyinterjú, fókuszcsoportos interjúk készítése), adatok feldolgozása, valamint a kutatáshoz fűződő elvárásokról is szó esett. A kutatási téma –az ifjúsági együttműködés ösztönzése – már ismert az Ifjúságpolitikai szakemberek fogalomrendszerében, de fontos, hogy mely aspektusból közelítjük meg a felmerült problémát.


V-VI. alkalom

EFOP-5.2.2-17-2017-00080 azonosító számú, Együttműködések a szomszédos országokbeli fiatalokkal az Egri Norma Alapítvány szervezésében elnevezésű projekt keretén belül valósult meg az ötödik és hatodik műhelymunka. A meghívottak között megtalálhatóak voltak hazai és külhoni ifjúságpolitikai szakemberek.

A két műhelymunka során Dr. Patkós Csaba az Eszterházy Károly Egyetem oktatója ismertette elképzeléseit a kutatás és a tanulmány felépítésével, kivitelezésével kapcsolatban.

Beszélt a kutatási célokról, alkalmazandó módszerekről, említést tett Eger speciális helyzetéről, a helyi lehetőségekről a 2016-os Egri ifjúságkutatás alapján. Kiemelte, hogy az elvándorlás rendkívül összetett folyamat és jelenség, melynek számos ún. Push and Pull befolyásoló tényezője van. Felhívta a figyelmet a gazdasági illetve a szubjektív tényezőkre. Az elvándorlás következményei érintik az egyént, a származási helyet és a fogadó helyet is.

A kutatási célok főbb pontjai: a célterületre vonatkozó, arra jellemző speciális trendek vizsgálata, településméret, funkcionalitás, szociográfiai specialitások, a helyi stakeholderek percepcióinak feltárása, jó és kevésbé eredményes gyakorlatok megismerése stb.

A megjelent szakemberek megvitatták a kutatás pontos menetét, felépítését:

 • Kutatási hipotézis felállítása
 • Interjúvázlat készítése
 • Mélyinterjúk előkészítése
 • Fókuszcsoportos interjú
 • Kérdőívek kidolgozása, próba-lekérdezés
 • Online kérdőívezés
 • A partnerszervezetek adatainak lekérdezése
 • Tanulmány előkészítése
 • Társadalmasítás

VII. alkalom

Az EFOP-5.2.2 számú, Együttműködések a szomszédos országokbeli fiatalokkal az Egri Norma Alapítvány szervezésében elnevezésű projekt keretén belül valósult meg a hetedik műhelymunka. A meghívottak között megtalálhatóak voltak hazai és külhoni ifjúságpolitikai szakemberek.

Az esemény során Dr. Patkós Csaba az Eszterházy Károly Egyetem oktatója ismertette az eddigi konklúziókat a már megvalósult eredményekből. A műhelymunka célja az volt, hogy a megjelent szakemberekkel és partnerekkel részletesen átbeszélésre kerüljenek a mélyinterjúk előzetes eredményei (Eger). Továbbá az is célja volt, hogy a külhoni partnerekkel átbeszéljük a náluk lekérdezendő interjúkat.


VIII-IX. alkalom

EFOP-5.2.2-17-2017-00080 azonosító számú, Együttműködések a szomszédos országokbeli fiatalokkal az Egri Norma Alapítvány szervezésében elnevezésű projekt keretén belül valósult meg a nyolcadik és kilencedik műhelymunka. A meghívottak között megtalálhatóak voltak hazai és külhoni ifjúságpolitikai szakemberek.

Dr. Patkós Csaba irányítása alatt, kis csoportokban a kérdőívhez gyűjtöttek a szakemberek kérdéseket, gondolatokat, ötleteket. A két műhelymunka első alkalmán önálló munka keretében dolgoztak a csoportok, mivel azt szerettük volna, hogy mindenki kitudjon bontakozni és saját gondolatait letudja írni.  A második műhelymunka során a csoportok ismertették az általuk leírt kérdéseket és ezek közül kiválasztásra és megbeszélésre kerültek azok, amelyeket a jövőben felhasználhatunk. Összességében azt lehet elmondani, hogy voltak hasonlóságok a kérdések között, viszont sok olyan jó kérdés került megfogalmazásra, amelyeket a jövőben hasznosítani tudunk a kutatás során.


X. alkalom

EFOP-5.2.2-17-2017-00080 azonosító számú, Együttműködések a szomszédos országokbeli fiatalokkal az Egri Norma Alapítvány szervezésében elnevezésű projekt keretén belül valósult meg a tizedik műhelymunka. A meghívottak között megtalálhatóak voltak hazai és külhoni ifjúságpolitikai szakemberek.

A tizedik műhelymunkára Körtvélyesi Dórát (Új Nemzedék Közösségi Tér) hívtuk meg, hogy mutassa be a munkájukat, illetve azt, hogy mit tesznek annak érdekében, hogy az egri fiatalokat helyben tartsák. Az országosan 20 közösségi teret működtető hálózat egri központja aktív tagja, része a városnak. Két fő biztosítja a programokat a város fiataljai számára. A fő célkitűzés “élményt adni”.  Vannak saját maguk által szervezett és befogadott programok is. Nyitottak minden újra, ők is csatlakoznak a város eseményeihez, iskolák látogatásával, rendhagyó órák, kézműves foglalkozások megtartásával, konfliktuskezeléssel, programszervezéssel foglalkoznak.


XI. alkalom

EFOP-5.2.2-17-2017-00080 azonosító számú, Együttműködések a szomszédos országokbeli fiatalokkal az Egri Norma Alapítvány szervezésében elnevezésű projekt keretén belül valósult meg a tizenegyedik műhelymunka. A meghívottak között megtalálhatóak voltak hazai és külhoni ifjúságpolitikai szakemberek.

Az esemény során Dr. Patkós Csaba, a kutatást végző szakember számolt be az eddigi eredményekről és értékelte is őket.

A műhelymunka során az alábbi pontokat vizsgáltuk meg:

 • személyes érintettséget
 • az elvándorlás okait (gazdasági, gazdaságon túli)
 • kik mennek el?
 • hátrányok és előnyök
 • következmények
 • megoldási javaslatokat (makro, gazdasági; mikro, lelki)
 • szereplők
 • identitás
 • visszavándorlás
 • üzenetek

XII. alkalom

EFOP-5.2.2-17-2017-00080 azonosító számú, Együttműködések a szomszédos országokbeli fiatalokkal az Egri Norma Alapítvány szervezésében elnevezésű projekt keretén belül valósult meg a tizenkettedik műhelymunka. A meghívottak között megtalálhatóak voltak hazai és külhoni ifjúságpolitikai szakemberek.

Az esemény Gulyás-Vad Anna mentálhigiénés tanácsadó (Eszterházy Károly Egyetem) részvételével valósult meg. A műhelymunka során közösen dolgoztunk a partnerekkel és a meghívott szakemberekkel. Az esemény első felében az egri viszonyokról, tapasztalatokról volt szó, az egyén és a társadalom szerepéről, illetve a leszakadásról és elvándorlásról. A műhelymunka második felében arra kérte a résztvevőket, hogy mondják el szerintük milyen szükségletei vannak egy fiatalnak, milyen nehézségekkel kell szembenézniük, illetve milyen lelki tényezők játszhatnak közbe a döntéseik során. A megjelent szakemberekkel ezeket közösen kielemeztük.


 

I.alkalom

Az EFOP-5.2.2 számú, Együttműködések a szomszédos országokbeli fiatalokkal az Egri Norma Alapítvány szervezésében elnevezésű projekt keretén belül első alkalommal valósult meg kompetenciafejlesztés, tréning, terepmunka. A meghívottak között voltak hazai és külhoni ifjúságpolitikai szakemberek.

Szabó Teodóra (A Heves Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának EURES tanácsadója) tartott előadást az együttműködő partnerek és a megjelent szakemberek részére. A konferencián lehetőség nyílt az EURES hálózat, valamint EURES-tanácsadó munkájának megismerésére. Az EURES-tanácsadók átfogó és részletes tájékoztatást nyújtanak az Európai Unió egyes országainak élet- és munkakörülményeiről, a szociális biztonságról az oktatás és képzés lehetőségeiről, valamint egyéb hasznos kérdésekről. Bemutatásra került az EURES szerepe a határon átívelő régiókat illetően, mely rendkívül fontos a határon túli ingázáshoz kapcsolódó problémák megoldásában és a velük kapcsolatos tájékoztatásban, amelyekkel a munkavállalók és munkaadók szembesülhetnek.


II. alkalom

Az EFOP-5.2.2-17-2017-00080 azonosító számú, Együttműködések a szomszédos országokbeli fiatalokkal az Egri Norma Alapítvány szervezésében elnevezésű projekt keretén belül második alkalommal valósult meg kompetenciafejlesztés, tréning, terepmunka A meghívottak között voltak hazai és külhoni ifjúságpolitikai szakemberek.

Ezen alkalom során Hamvas László tartott előadást "Menjek vagy Maradjak?" címmel a megjelent helyi és külhoni képviselőknek. Az előadás témája olyan szempontokra, részletekre hívta fel a figyelmet a kutatással kapcsolatosan, amelyek hatékonyan beépíthetőek, felhasználhatóak a projekthez.

A prezentáció főbb témakörei a következők voltak:

 • Migrációs elméletek
 • A fiatalok jövőképtervezését befolyásoló tényezők
 • Életcéljaik
 • Család-Közösség-szocializáció
 • Vajon milyen a jövő?
 • Mit tükröznek az ifjúságkutatások?
 • Stratégiai tervezés
 • Érték prefenciák
 • Motivációk
 • Cselekvéselmélet, időperspektívák

III. alkalom

Az EFOP-5.2.2-17-2017-00080 azonosító számú, Együttműködések a szomszédos országokbeli fiatalokkal az Egri Norma Alapítvány szervezésében elnevezésű projekt keretén belül harmadik alkalommal valósult meg kompetenciafejlesztés, tréning, terepmunka. A meghívottak között voltak hazai és külhoni ifjúságpolitikai szakemberek.. A meghívottak között voltak hazai és külhoni ifjúságpolitikai szakemberek.

Az egri Új Nemzedék Közösségi terében kerültek megrendezésre a soron következő műhelymunkák, melyek témáját, alapját a kompetenciafejlesztés előadásának fő vonulatára fűztünk fel. A külhoni magyar partnerszervezetek és az érdeklődő szakemberek elsőként Dorner László interaktív előadását hallgathatták meg. Az Eszterházy Károly Egyetem oktatója az önkéntesség és személyiségfejlesztés viszonyát vizsgálta tartalmas előadásában bevonva a hallgatóságát is.

A prezentáció főbb témakörei a következők voltak:

 • Az önkéntesség szerepe
 • Az önkéntesség hátterében
 • Az önkéntesség korai meghatározói
 • Az önkéntesség kialakulásának lehetséges folyamata
 • A hosszú távú önkéntességre ható tényezők
 • Hosszú távú önkéntessé válás
 • A személyiség szerepe
 • Az önkéntesség hozadékai
 • Az önkéntesség potenciális társas-társadalmi hozadékai
 • Biopszichoszociális előnyök
 • Az önkéntesség boldogít
 • Az önkéntesség hozadékai
 • Megaeseményeken való önkéntesség
 • Motiváció
 • Különféle korcsoportok bevonása és megtartása
 • Néhány tanács az önkéntes koordinátoroknak
 • Konklúziók

IV. alkalom

Az EFOP-5.2.2-17-2017-00080 azonosító számú, Együttműködések a szomszédos országokbeli fiatalokkal az Egri Norma Alapítvány szervezésében elnevezésű projekt keretén belül negyedik alkalommal valósult meg kompetenciafejlesztés, tréning, terepmunka. A meghívottak között voltak hazai és külhoni ifjúságpolitikai szakemberek.. A meghívottak között voltak hazai és külhoni ifjúságpolitikai szakemberek.

Ezen alkalom során Hága Antónia (képzési programvezető, tréner) tartott interaktív előadást: Küzdelem a munka világából való kirekesztés ellen, Konfliktuskezelés, kooperáció, kommunikáció címmel. A meghívott tréner interaktív előadás keretében vizsgálta napjaink népvándorlását, számos, saját életéből, környezetéből vett szemléletes példával. A meghívott tréner interaktív problémamegoldásra invitálta a résztvevőket, melynek során 2 csoportban kellett helyzetet elemezni, illetve megoldást találni az adott társadalmi problémára úgy egyéni (családon belüli), mint kormányzati szinten.


V. alkalom

Az EFOP-5.2.2-17-2017-00080 azonosító számú, Együttműködések a szomszédos országokbeli fiatalokkal az Egri Norma Alapítvány szervezésében elnevezésű projekt keretén belül ötödik alkalommal valósult meg kompetenciafejlesztés, tréning, terepmunka. A meghívottak között voltak hazai és külhoni ifjúságpolitikai szakemberek.. A meghívottak között voltak hazai és külhoni ifjúságpolitikai szakemberek.

Ruff Tamás Kutatási igazgató tartott előadást „Magyar Fiatalok a Kárpát-Medencében” címmel, a 2016-os Magyar Ifjúságkutatás alapján. Mivel a hétköznapi észlelések a fiatalokkal kapcsolatosan nem reprezentatívak, ezért tudományos szempontrendszer kialakítása mellett, összehasonlító elemzés vált szükségessé a fiatalok helyzetével kapcsolatosan. 2016-ban már nemcsak magyarországi, hanem határon túli (Kárpát-medence) fiatalokat is megkérdeztek. Szlovákia, Ukrajna, Románia, Szerbia magyar fiataljai közül került ki a “mintaelem”, összesen 4000 fő. Ezekből a kutatásokból társadalmi szintű következtetéseket tudtak levonni, meglévő fix kérdésekkel, illetve trendkérdésekkel, valamint új eddig fel nem merült problémakörökkel.

Ruff Tamás prezentációjában számos statisztikai adatot ismertetett, melyek jól szemléltették az eltéréseket, trendeket, tendenciákat, változásokat.


I.alkalom

Az EEFOP-5.2.2-17-2017-00080 azonosító számú, Együttműködések a szomszédos országokbeli fiatalokkal az Egri Norma Alapítvány szervezésében elnevezésű projekt keretén belül első alkalommal valósult meg a tanulmányozni kívánt terület, szolgáltatás megismerése. A meghívottak között voltak hazai és külhoni ifjúságpolitikai szakemberek.

A tevékenység során arra kértük a külföldi együttműködő partnereket, mutassák be, hogy mivel foglalkoznak. Erre azért volt szükség, hogy kapcsolódási pontokat keresünk a projektben megfogalmazott problémák orvoslására. Fontos volt, hogy egy komplex képet kapjunk arról, hogy mik azok a területek, amelyekben hasonló problémákkal küzdünk, illetve fontos volt azt is megtudnunk, hogy mik azok a területek, amelyek náluk jól működnek. Az ifjúságpolitikai szakemberek 20-25 percben prezentációt tartottak a szervezetükről. Az előadások után közösen beszéltük át a szervezetek problémáit és a helyben jól működő pozitív példákat.


II. alkalom

Az EFOP-5.2.2-17-2017-00080 azonosító számú, Együttműködések a szomszédos országokbeli fiatalokkal az Egri Norma Alapítvány szervezésében elnevezésű projekt keretén belül második alkalommal valósult meg a tanulmányozni kívánt terület, szolgáltatás megismerése. A meghívottak között voltak hazai és külhoni ifjúságpolitikai szakemberek.

A két napos rendezvénysorozat zárásaként a szervezetek részéről felmerülő problémák, elakadásaik okait vizsgáltuk meg és ismertük fel közösen. A projekt ugyanis előadások, meghívottak, tréningek által nyújt lehetőséget különböző kompetenciák fejlesztésére. Szükségletként merült fel többek között az infrastrukturális hiányosságok megoldása, a humán erőforrás képzése, illetve mint probléma, a fiatalok nehézkes elérése is felvetődött. A megjelent szakemberek szerint az is gond, hogy a fiatalokból hiányzik a motiváció. Továbbá a humán erőforrás hiánya, a felelősségvállalás elégtelensége és az ígéretek nem betartása.


6. Magyarországi Konferencia

I. alkalom

Az EFOP-5.2.2-17-2017-00080 azonosító számú, Együttműködések a szomszédos országokbeli fiatalokkal az Egri Norma Alapítvány szervezésében elnevezésű projekt keretén belül első alkalommal valósult meg konferencia a projekttel kapcsolatban. A meghívottak között voltak hazai és külhoni ifjúságpolitikai szakemberek.

A konferencia első részében a projekt szakmai vezetője ismertette az elmúlt év eredményeit, megvalósult tevékenységeit. Az Egri Norma Alapítvány munkájának részletes bemutatását, a projekt legfőbb célkitűzésének meghatározása követte. A második részben Dr. Patkós Csaba, a kutatást végző, és irányító szakember a kutatás jelenlegi állásáról és eddigi eredményeiről számolt be előadásában. Szót ejtett az elvándorlás okairól, egri viszonylatban, a helyi sajátosságokról, teendőkről, interjúalanyokról, azok gondos kiválasztásról, de természetesen a helyi identitás kérdése és fontossága is helyet kapott beszámolójában. Az eddigi eredmények alapján levonta a megfelelő konklúziókat, melyek a tanulmányban megjelennek majd. Dr. Tóth Antal egyetemi docens, Eger kiválasztott demográfiai jellemzőiről beszélt előadásában, illetve az ifjúsággal kapcsolatos korábbi kutatásokat és fejlesztési dokumentumokat, annak eredményeit ismertette. Korábbi egri ifjúságkutatásokat hozott fel példaként, azok statisztikai elemzésére helyezte a hangsúlyt. Közép és hosszútávú célok , prioritások kerültek a fókuszba.

A konferencia harmadik részében Dr. Simon Dávid tartott előadást az alábbi gondolatok mentén:

 • Az elvándorlás és a visszavándorlás sajátosságai (nemzetközi tapasztalatok)
 • Az elvándorlás okai, magyarázótényezői
 • A visszavándorlás fogalma és lehetséges mintázatai
 • A visszavándorlás magyarázatai és empirikus tapasztalatai
 • Az elvándorlás és a hazatérés szelekciója és a hazatérők reintegrációja
 • Elvándorlás és visszavándorlás - Fiatalok elvándorlása (hazai
 • adatok)
 • Az elvándorlás és a visszavándorlás nagysága – állományok és áramlások
 • statisztikai adatok alapján
 • El- és visszavándorlás nagymintás survey eredmények és nemzetközi
 • adatok alapján
 • Fiatalok elvándorlása
 • Az elvándorlás és munkaerőpiac
 • A magyarországi munkaerőpiac anomáliái és a migráció hatása
 • Elvándorlás és makroszintű munkaerőpiaci alkalmazkodás
 • A Magyarországra visszatérő migránsok alkalmazkodása
 • A brexit várható hatása
 • Az elvándorlás háttere –blogelemzés
 • Az emigráció okai
 • Érvek a külföldi élet és munka mellett
 • Negatív tényezők a kinti életben
 • Miért jönne haza?
 • Elvándorlás és fiatalok