Civil kisokos

Figyelem civil szervezetek!
Ha kérdésetek van civil szervezet alapításával, működésével kapcsolatban, gyertek el október 9-én hétfőn 16.00-tól az ARKT Művészeti Ellátóba

Addig is tájékozódhattok honlapunkon.

Információs nap a Cégkapu regisztrációval kapcsolatban

Az EGRI NORMA ALAPÍTVÁNY és Heves Megyei Civil Információs Centrum tisztelettel meghívja a Cégkapu regisztrációval kapcsolatos Partnerségi Információs Napjára:
Időpont: 2017. szeptember 29. (péntek) 11.00
Helyszín: Mátra Honvéd Kaszinó - Gyöngyös, Fő tér 9.

Minden civil szervezetnek KÖTELEZŐ a Cégkapura regisztrálnia, legkésőbb 2018. január 1-ig! Ezután már csak ezen keresztül tudnak hivatalos ügyekben dokumentumokat küldeni, és a hatóságok is csak így kommunikálnak a szervezettel, a nem regisztráltak pedig szankciókra számíthatnak.
A rendezvényen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, melyet a normaalapitvany@gmail.com e-mailcímen megtehet, legkésőbb szeptember 28-ig!
Felhívjuk a résztvevők figyelmét, hogy mindenki, aki a regisztrációt el kívánja végezni, hozzon magával pendrive-on vagy eredetiben egy hatályos bírósági kivonatot VAGY létesítő okiratot, egy aláírási címpéldányt, valamint ha nem a hivatalos képviselő végzi el a regisztrációt, egy meghatalmazást!
A REGISZTRÁCIÓHOZ KÖTELEZŐ AZ ÜGYFÉLKAPU MEGLÉTE!

Civil szervezeteket érintő határidők

2017. szeptember 30. - Kérelem az 1%-os rendelkezők nevéről, címéről
Az erre irányuló kérelmet elektronikus úton szeptember 30-ig lehet benyújtani.Az állami adóhatóság a szeptember 30. és október 30. között kérelemre egy alkalommal elektronikus úton tájékoztatja a civil kedvezményezetteket a rájuk érvényesen rendelkező magánszemélyek nevéről, postai vagy elektronikus levelezési címéről.

2017. szeptember 30. - Regisztráció 1% gyűjtésére
EGYREG adatlapon eddig kell előzetesen regisztrálni azon szervezeteknek, akik még nem kaptak 1% felajánlást, de a következő adóévben jogosultak igényelni azt. A határidő jogvesztő,mulasztása esetén az 1% felajánlás igénylése a következő adóévtől lehetséges. (pl. 2017. 09.30-ig kellett előzetesen regisztrálni annak, aki 2018. évben jogosult először az 1% gyűjtésére)

2018. január 1-jétől kötelező az elektronikus ügyintézés

2018. január 1-ét követően valamennyi civil szervezet elektronikus ügyintézésre lesz kötelezve.
A Cégkapu az Ügyfélkapuhoz hasonló módon biztosít majd elektronikus szolgáltatásokat a civil szervezeteknek, így a Törvényszékkel folytatott levelezést, a NAV-val kapcsolatos ügyeket, stb. már ezen keresztül tudják folytatni.
Az egyesületeknek, alapítványoknak legkésőbb 2017. december 31-ig regisztrálniuk kell magukat az ún. Cégkapu felületen. A Cégkapu regisztráció elindításához szükséges, hogy a szervezet képviselője vagy az általa meghatalmazott személy rendelkezzen:
-          élő ügyfélkapu hozzáféréssel

A Cégkapu regisztrációs felületen a civil szervezetek „egyéb gazdálkodó szervezetként” tudnak belépni. A belépést követően egy űrlapot szükséges kitölteni (civil szervezet neve, címe, képviseleti adatok és adószám).  Emiatt szükség van arra, hogy a szervezetek a felületen csatolják a nyilvántartási és képviseleti jogot igazoló dokumentumokat:
-          bírósági kivonat (nem végzés)
-          aláírási címpéldány ((nem banki aláírási karton)

Nem szükséges 30 napon belüli, akár tavalyi is lehet, ha az hatályos! Mindezeknek az eredeti példányát kell pdf-be beszkennelni! (Fekete-fehér másolat nem megfelelő!)

2018. január 1-je után szankciókra számíthatnak azok, akik nem regisztráltak. Egyrészt, lemaradhatnak saját ügyeik intézéséről, másrészt törvényességi felügyeleti eljárást (pénzbírságot, esetleg törlést) vagy hatósági ellenőrzést fognak velük szemben kezdeményezni.
Lehetőség van arra is, hogy ne a szervezet képviselője legyen a Cégkapu kapcsolattartó, hanem pl. a szervezet könyvelője. Ez esetben az erre vonatkozó meghatalmazást is csatolják fel.

A Cégkapu regisztrációs felülete elérhető az alábbi linken:

További segítséget találnak az alábbi linken: