Hasznos oldalak

Az itt felsorolt oldalak hasznos információval szolgálnak a civil szférát illető kérdésekben.

Civil Információs Portál

A portál célja, hogy egy honlapon összesítve legyenek elérhetők a minisztériumok és a központi államigazgatási szervek által az Interneten közzétett, civil szervezetekre vonatkozó nyilvános információk. A portál további célja, hogy megjelenítési felületet biztosítson egy országos civil adatbázisnak, amely segítségével a központi államigazgatási szerveknél nyilvántartott, civil szervezetekkel kapcsolatos nyilvános adatok együttesen jelenhetnek meg.

Biróság

Az Országos Bírósági Hivatal az ügyvitel egyszerűsítése, az adminisztratív terhek csökkentése érdekében megteremtette a lehetőséget a bíróságok számára az
elektronikusan érkező dokumentumok fogadására és felhasználására. Ezzel a megoldással egyszerűbbé teszi az állampolgárok számára is az ügyintézést és
hatékonyabbá az ítélkezésben érintett szervezetek közötti információcserét.

Nemzeti Adó- és Vámhivatal 

Naprakész információkat találhatunk a civil szervezeteket érintő kötelezettségekről, határidőkről, nyomtatványokról.

Nemzeti Együttműködési Alap 

A Nemzeti Együttműködési Alap (a továbbiakban: Alap) az Áht. szerinti – a civil önszerveződések működését, a nemzeti összetartozást, valamint a közjó kiteljesedését, illetve a civil szervezetek szakmai tevékenységét támogató – központi költségvetési előirányzat. Az Alap feletti rendelkezési jogot – ágazati stratégiai döntéseivel összhangban – a társadalmi és civil kapcsolatok fejlesztéséért felelős miniszter gyakorolja, és felel annak felhasználásáért.

Nemzeti Művelődési Intézet 

A magyar kulturális élet legnagyobb, közhasznú tevékenységet végző intézményhálózatát a közművelődési intézmények alkotják a hozzájuk kötődő civil
szervezetekkel, közösségekkel szoros együttműködésben. Ezeknek az intézményeknek kiemelt szerepe van a magyarság előtt álló korszakos feladatok teljesítésében, a nemzeti-emberi összetartozást erősítő közösségi együttlétek támogatásával, a számukra cselekvési teret biztosító művelődési intézmények szakmai munkájának kiteljesítésével.

Nonprofit.hu 

A civil szektor hírei, eseményei naprakészen! Törvénytár, útmutatók és letölthető hasznos dokumentumok, iratminták.

Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. 

A Bethlen Gábor Alap pénzeszközeinek kezelését a 2011 áprilisában létrehozott nonprofit gazdasági társaság, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. végzi. A Bethlen Gábor Alap elkülönített állami pénzalap, amelynek célja a Magyar Kormány nemzetpolitikai stratégiájához kapcsolódó célok megvalósulásának elősegítése. 

Egri Törvényszék

Heves vármegye tekintetében illetékes törvényszék elérhetőségét, valamint a helyi civil szervezetek szervezetek számára fontos információkat tartalmaz a portál.

Civil Kézikönyv 2022 – Útmutató a civil szervezetek mindennapi működéséhez

A Miniszterelnökség Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultáció Főosztálya, valamint a Civil Központok közreműködésével az Esély és Részvétel Közhasznú Egyesület gondozásában 2022-ben megjelent kézikönyvben olvasható hasznos tudnivalókat, iránymutatásokat, jó példákat és gyakorlati tapasztalatokat azzal a céllal gyűjtöttük össze, hogy naprakész „hétköznapi” segítség lehessen a civil szervezetekben tevékenykedők számára.

Megszakítás